In november 2000 presenteerde het Vervolg de voorstelling De gelukkige huisvrouw, het romandebuut van Heleen van Royen. De voorstelling was zo succesvol dat een jaar later een tournee werd gepland. Van de oorspronkelijke cast kon alleen Hadewych Minis (Lea) aan de reprisetournee deelnemen. De overige rollen zijn overgenomen door Arjan Duine, Rob van Gestel en Chiara Tissen. Hadewych Minis en Arjan Duine zijn in 1999 afgestudeerd aan de Toneelacademie Maastricht.
Rob van Gestel was bij Het Vervolg eerder te zien in Rottweiler en Cocu magnifique en zeer recentelijk in Van muizen en mensen. Chiara Tissen speelde onder meer bij het Ro-theater en het Nationale Toneel.

De gelukkige huisvrouw is het schaamteloze en brutale portret van Lea, een vrouw die alles heeft wat haar hart begeert en leeft voor het grote genieten. Samen met haar echtgenoot Harry, een echt carrièredier, leidt ze een zorgeloos bestaan. Alleen een kind ontbreekt nog.
Lea's zwangerschap verloopt rooskleurig tot het moment van de bevalling. Het baren van de kleine Harry gaat bepaald niet vlekkeloos. Na eindeloos puffen, zweten en zwoegen wordt Lea in barensnood afgevoerd naar het ziekenhuis. Kort na de geboorte van haar zoon raakt ze in een psychose en ontspoort volledig. De gelukkige huisvrouw belandt op de sofa van een jetsetpsychiater.

De gelukkige huisvrouw is een energieke en eigentijdse voorstelling met snelle, filmisch gemonteerde scènes. De theaterbewerking is gebaseerd op de gelijknamige roman van de jonge schrijfster Heleen van Royen die vlak voor de zomer van 2000 verscheen.
De roman is geschreven vol ironie en humor, met een knipoog naar de doktersroman. Vanwege het expliciete taalgebruik en de schaamteloosheid waarmee de schrijfster put uit haar eigen biografie, is het boek omstreden ontvangen.

Heleen van Royen


Auteur Heleen van Royen debuteerde in 2000 bij Uitgeverij Vassallucci met De gelukkige huisvrouw. Tot nu toe zijn in Nederland 75.000 exemplaren over de toonbank gegaan. Zeven Europese landen kochten de vertaalrechten van The happy housewife. Net boek is inmiddels verschenen in Engeland, Denemarken, Zweden en Noorwegen. The London Times wijdde er een lovende recensie aan. De Franse, Duitse en Finse uitgave zijn in voorbereiding. Heleen van Royen is getrouwd, heeft twee kinderen en werkt aan een tweede roman. Ze vindt de toneelbewerking van haar boek door Het Vervolg 'steengoed'.

Rolverdeling    
   
   
Lea   Hadewych Minis
Harry   Arjan Duine
Beau / Vader /
Van Vliet / Maurice
  Rob van Gestel
Machteld / Moeder / Birgit   ChiaraTissen
 
Roman   Heleen van Royen
Theaterbewerking/regie   Leon van der Sanden
Regie-assistentie   Annechien Koerselman
Dramaturgie   Noel Fischer
Decor   Ek van Roosendaal
Video   Catharina Scholten
Ek van Roosendaal
 
Kostuums   Dinorah lorio
Kap/Grimewerk   Pilo Pilkes
Licht   Catharina Scholten
Geluidsontwerp   Denis Coenegracht
Uitvoering decor   Atelier Het Vervolg
Techniek   Henk Brendel
Cris Gorissen
Michel Kaelen
Marc Zwietink
 
Fotografie   Jolanda den Harder
Sanne Peper
Grafische vormgeving   buro voor vormgeving
Marcel van der Heyden bv
Administratie   Leo Kenzeler
Publiciteit   Esther van Deurssen
Dieke Ruwhof
Ingrid Wissink
Acquisitie   Impresariaat Gislebert Thierens
020 - 6750966
Bureaudramaturgie   Noel Fischer
Artistieke leiding   Hans Trentelman
Leon van der Sanden
Zakelijke leiding   Ine Timmers
Met dank aan   Ministerie van OCenW Provincie Limburg


Het Vervolg
Heleen van Royen